Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ДЪЛГИ И КЪСИ КОСИ

КОСАТА НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


ДЪЛГИ И КЪСИ КОСИ




Всеки косъм съдържа енергия в себе си, електричество или магнетизъм. Като реже косата си, човек се лишава от тази енергия. Аз не одобрявам рязането на косата. Добре е косата да достига на дължина поне до долната част на ухото. Мине ли над тази част, ще опиташ лошите последствия на късата коса. 27-237.



Сега съвременната жена си реже и косите, иска да има къси коси, като мъжете. Обаче, откак жените взеха да си режат косите, у мъжете се яви желание - да оставят косите си да растат, да станат дълги. Значи, сегашната мода е жените да носят рязани коси, къси, а мъжете - дълги коси. Човек трябва да знае, защо иска да отреже косата си и защо да я пусне дълга. Ако човек е събрал много магнетизъм в себе си, добре е да отреже косата си, това е даже здравословно за него. Късите коси продават повече електричество в организма. За пример, когато войниците отиват на война, отрязват косите си, да проявят повече смелост. Обаче, щом природата е покрила главата на човека с коса, тя знае, защо прави това. Разумните същества, които са взели участие при създаването на човека, на всеки негов косъм по главата и лицето са написали известно правило, известен закон. Много от западните народи се бръснат, стрижат, но затова се забелязва един упадък в техният морал. 12-42.



Главният въпрос обаче, седи в следното: къси коси ли трябва да носим, или дълги? Човек може да носи и дълги, и къси коси. Който иска да развива ума си, при известни условия той може да носи къси коси. Има периоди в живота на човека, когато той трябва да носи къса коса; има периоди в живота на човека, когато той трябва да носи дълга коса. Това нещо особено се спазва у българите. Докато българинът е млад, той бръсне мустаците си, реже косата и брадата си. Щом дойде на възраст от 40 години нагоре, той устройва угощение, поканва на него своите роднини, и от този ден си остава дълга брада и коса. Това е български обичай, който почива на разумни закони. Дългите коси говорят за здравословното състояние на организма. 45-174.



Първоначално и мъжът, и жената са имали еднакво дълги коси. Сега обаче мъжът има къса коса; и жената подражава на мъжа. Понеже мъжът работи повече в умствения свят, косата му е къса. Умствените енергии препятстват за растенето на косата. В жената работят повече чувствата, затова косата й е дълга. 36-22.



Късите коси съдържат електричество, а дългите - магнетизъм. По този начин между мъжа и жената ще става правилна обмяна на силите, които те съдържат. Ако мъжът и жената носят дълги коси, между тях не може да става правилна обмяна. Затова Павел казва, че жените трябва да носят дълги коси, а мъжете - къси. Този въпрос се решава от психофизиологически причини, а не от модата. 45-172.



За културните хора природата е поставила следното правило: Мъжете да носят къси коси, не по-горе от долната част на ухото; жените да носят дълги коси - може и къси, но не много къси. 27-237.



Защо рисуват Христос с дълга коса? Пророците с къси коси ли ходеха? Светиите с къси коси ли бяха? Мъжът и жената са принципи, те не са само форми. Щом е така, този въпрос трябва да се разглежда принципно, а не по форма. 45-173.





НАГОРЕ